Sierra Leone

Sierra Leone

Ligging

Sierra Leone is een land in West-Afrika.
Het grenst aan Guinee en Liberia, en heeft haar kustlijn aan de Atlantische Oceaan.

De hoofdstad is Freetown
In totaal wonen er in Sierra Leone ruim 6 miljoen inwoners.

Talen

De officiële taal is Engels, desalniettemin spreekt maar een klein percentage van de bevolking Engels. Het Krio wordt door 95% van de bevolking gesproken. Het is een taal die op het Engels is gebaseerd met veel invloeden van Afrikaanse talen. Naast het Krio worden er door de 17 bevolkingsgroepen ieder een eigen taal gesproken. Temne en Mende vormen de grootste bevolkingsgroepen.

Geschiedenis

Na de ontdekking door de Portugezen in 1461 (Sierra Leone is afgeleid van Sierra Leoa; Portugees voor Leeuwenberg), was het land voor de Europeanen vooral interessant als bron van slaven. Vanaf Bunce Island alleen al werden tussen 1670 en 1807 duizenden slaven verscheept naar Amerika en West-Indië. In 1787 werd een nederzetting gebouwd door bevrijde slaven uit Londen op het schiereiland (nu Western Area) dat zij The Province of Freedom noemden. De huidige hoofdstad Freetown werd in 1792 gesticht door vrijgelaten Afro-Amerikaanse slaven, later kwamen daar Marrons uit Jamaica bij, enkele compagnieën soldaten uit Brits West-Indië en bevrijde Afrikanen. Vanaf 1808 patrouilleerden de Engelsen langs de kust van West-Afrika en onderschepten zo illegale slavenhalers. De bevrijde slaven werden in Freetown aan land gelaten. Na verloop van tijd vormden deze verschillende groepen kolonisten één bevolkingsgroep (de Creolen/Krio) met een eigen taal; het Krio.In 1808 werden het schiereiland (The Western Area) en Bonthe (Sherbro) Island samen een Britse kroonkolonie, waarin de Creoolse elite een prominente rol zou gaan spelen in de handel, het onderwijs en missiewerk. Tevens diende Freetown als de hoofdstad van Brits West-Afrika. De relatie tussen de kolonie en het achterland werd gekenmerkt door dominantie van de Creolen. De Britten en Creolen drongen steeds verder door en sloten verdragen met lokale Chiefs om de handel veilig te stellen, onder voortdurende dreiging van concurrenten: de Fransen trachtten vanuit het Noorden hun invloedssfeer uit te breiden. In 1896 verklaarden de Engelsen daarom het achterland tot protectoraat. Sierra Leone verkreeg zijn onafhankelijkheid op 27 april 1961.

Burgeroorlog

Van 1991 tot 2001 woedde er in Sierra Leone een gruwelijke burgeroorlog.
Het Revolutionair United Front (RUF) voerde, gesteund door het Liberiaanse National Patriotic Liberation Front (NPFL) onder leiding van president Charles Taylor, strijd tegen regeringstroepen, die gesteund werden door Guinee en Nigeria. De burgeroorlog werd voor een niet onbelangrijk deel gefinancierd door de smokkel van diamanten. Martelingen, amputaties, verkrachtingen en moord waren tijdens de oorlog aan de orde van de dag. Kinderen werden gerecruteerd en gedrogeerd om te fungeren als seksslavin of als kindsoldaat.
De wederopbouw van het land verloopt moeizaam. Nog altijd zijn de gevolgen van deze burgeroorlog zichtbaar. Sierra Leone is volgens het Human Development Report  (ontwikkelingsindex) van de Verenigde Naties in 2009 nog steeds het minst ontwikkelde land ter  wereld.

Verkiezingen

In 2007 vonden verkiezingen plaats. De verkiezingen zijn de eerste sinds een grote vredesmacht van de Verenigde Naties zich  uit straatarme Sierra Leone terugtrok. De verkiezingen zijn rustig verlopen. 76% van de stemgerechtigden ging naar de stembus. De winnaar was de dan 54 jarige Ernest Bai Koroma.
in 2012 volgden opnieuw verkiezingen die wederom vreedzaam verliepen.

Ebola

In 2014 trof het vreselijke Ebolavirus de bevolking van Sierra Leone.

Demografie (2009)

Levensverwachting (bij geboorte): 41,2 jaar
Bevolkingsgroei: 2,3%
Geboortecijfer: 44,7/1000
Sterftecijfer: 22,3/1000
Zuigelingensterfte: 154,4/1000
Analfabetisme: totaal 64,9%, mannen 53,1%, vrouwen 75,6% (schatting 2004)

Economie

De munteenheid is de Leone (SLL)
De wisselkoers:
1 Euro = 4.200 Leones
1 Leone = 0.0002381 Euro (sep 2008).
Exportproducten: diamant, rutiel, cacao
Handelspartners: VS, Verenigd Koninkrijk, Benelux

Religie

Soennitische Islam 60%,
Christendom 30%
Animisme (volksgeloof)10%.

Bronvermelding